checklist

Å bestemme seg for en hårtransplantasjon eller en hvilken som helst kosmetisk operasjon, kan raskt bli en overveldende opplevelse. Det er mange spørsmål, som melder seg:

  • Hvilken klinikk/kirurg skal jeg velge?
  • Er klinikken som blir oftest reklamert for best?
  • Er de forskjellige hårtaps-forum på internett uavhengige eller er noen innlegg sponset av klinikker for å markedsføre seg?
  • Er det personen som veileder deg om operasjonen rent faktisk lege eller bare en selger?
  • Er det en selger uten medisinsk erfaring og kunnskap som vil forklare deg de medisinske og kirurgiske aspekter av en operasjon?
  • Vil klinikken si og gjøre hva som helst for å få solgt en operasjon?
  • Er det virkelig mulig å transplantere 4000 FUE grafts på 8 timer? Hvis ja, kan jeg da forvente et naturlig resultat?

Og situasjonen blir ennå vanskeligere når en stor og kjent Canadisk klinikk med meget aggressiv markedsføring truer pasienter med erstatning på x dollar dersom pasienten forteller om sin dårlige erfaring med klinikken. Til slutt fikk en pasient stoppet grunnleggeren og sjefkirurgen da han meldte saken til myndighetene. Det viser bare hvor vanskelig og frusterende det kan være for en pasient som ønsker reell informasjon. Som en generell regel anbefaler vi å huske på en enkel grunn regel:

Hvis noe er for godt til å være sant – ja, da ER det sikkert for godt til å være sant!

Eksempler på problemer, du kan stå overfor:

• Garantert vekst/tilfredshet/resultat

Der finnes ingen medisinsk eller kirurgisk behandling hvor man kan garantere et resultat. Medisin og kirurgi er ikke en presis vitenskap. Nøyaktig samme behandling eller prosedyre kan gi to helt forskjellige resultater hos forskjellige pasienter. Av samme grunn har vi mange forskjellige typer medisin for for høyt blodtrykk, hjertesykdom, lunge sykdom, beroligende medisiner og smertestillende. Og det er mange fler eksempler. Selv den beste klinikk eller det absolutt beste sykehuset vil ha behandlinger og operasjoner som ikke går 100% etter planen. Det er simpelthen ikke mulig for en klinikk, kirurg eller lege å garantere et bestemt behandlingsresultat. Det kan derfor være rimelig å spørre om klinikker som lover et bestemt behandlingsresultat lyver. Det kan vi svare ganske enkelt på: JA, de lyver. Og skulle noen klinikker være fornærmet over dette, så er vi naturligvis villige til å møtes i retten og bevise dette.

• Et helt fantastisk antall grafts transplantert på få timer.

I de siste årene har der vært en tendens til, at noen klinikker har anbefalt 3000-5000 grafts (6000-10000 hår) transplantert over 6-8 timer. Selv om det ikke 100% kan utelukkes å være mulig, så kan det skje med store omkostninger for pasientene i form av et unaturligt resultat, hvor håret står ca. 90 grader for å spare tid til implantering. Dessuten må man huske på at i de fleste tilfeller, så vil pasienten IKKE ha 4000-5000 grafts som kan taes ut på en forsvarlig måte i en enkel operasjon. My Hair Clinic har nå drevet med FUE hårtransplantasjon i mer end 10 år og i disse har vi bare hatt ÉN pasient som hadde mer enn 5000 grafts å ta ut i en første operasjon. Hvis du blir lovet et høyt antall grafts/hår, så vil vi foreslå, at du får en representant til å sjekke antall grafts/hår. Vær oppmerksom på om klinikken gir det samme antall hår fremfor det antal grafts som er lovet. Grafts og hår er IKKE det samme! Hos My Hair Clinic blir all pasientvurdering gjort av en lege. Vi har ikke professionelle selgere, som jobber for en provisjon.

• Misforståelser vedrørende hår transplantasjon

Vi må ofte korrigere misforståelser omkring hårtransplantation. Det kan være i forbindelse med at andre klinikker har gitt en for optimistisk vurdering av mulighetene, har ubetinget anbefalt en operasjon i tilfeller hvor pasienten kanskje er best tjent med å avstå fra en opersjon eller hvor klinikken har gitt pasienten helt urealistiske forventninger til resultatet. Og i andre tilfelle har kompliserte operasjoner blitt avvist av klinikker fordi det krever en høyere grad av ekspertise eller det økonomisk ikke kan svare seg for klinikken ut i fra et inntjeningsperspektiv.

 

Hos My Hair Clinic gjør vi tingene annerledes

Vi er stolte av vår personlige tilgang til hver enkelt pasient og vi bruker den tid som må til for å diskutere pasientens situasjon og bekymringer. På den måten kjenner de fleste pasienter seg avslappet og klar til operasjonen når vi kommer så langt. Det er oftest en velforberedt og velinformert pasient som tar operasjon hos oss. Det vil si at pasienten ikke alene samtykker til en operasjon, men faktisk gir et informert samtykke til å behandle deres hårtap hos My Hair Clinic.

 

Hvorfor kommer pasientene tilbake til My Hair Clinic

Den personlige kontakten, nøytral informasjon og lett tilgang til legen skiller oss fra de fleste andre klinikker. Vi gjør oss store anstrengelser for å sikre at du er komfortabel ved operasjonen samtidigt med at vi ikke går på kompromiss med selve operasjonen. Du kan lese mer om hvordan man designer en hårtransplantasjon hvor resultatet ser naturligt ut.

 

Hår tetthet og & hårtap

Asiatere og afrikanere har tendens til å ha tjukkere og færre hår, mens hvite mennesker oftest har tynnere og flere hår. Når hårtapet begynner så vil hverken pasienten eller andre kunne se noe synligt hårtap. Når hårtapet nærmer seg ca. 50% av den oprinnelige tettheten, så blir hårtapet mer synlig. Det har to viktige konsekvenser:

  1. Donorområdet vil normalt ikke bli synlig uttynnet, selv hvis man tar ut 30% av hårsekkene.
  2. Naturlig tetthet trengs ikke for å oppnå en betydelig kosmetisk effekt.

 

FUE hårtransplantasjon, tetthet og dekningsgrad

Naturlig hårtetthet varierer mye og det er ikke mulig å angi en bestemt “naturlig” tetthet. Dessuten varierer og avhenger hår tettheten av området på hodet. Oftest finnes 20-40 hår/cm2 i hårfestet, høyere tetthet på toppen og høyest tetthet i donor-området bak på hodet. 50-100 follikler/cm2 eller 100-200 hår/cm2 et nivå som de fleste mennesker vil ligge innenfor. Tettheten er vanligvis høyere blant hvite mennesker, mens den er lavere hos afrikanere og asiatere. Det visuelle og kosmetiske inntrykk av volumet og tetthet avhenger veldig mye av diameteren på det enkelte hårstrå, som kan variere mellom 0,06 – 0,15 mm. Generelt har asiatere tjukkere hår enn hvite mennesker.

 

Hvilken tetthet anbefales ved en hårtransplantasjon

I mange tilfeller vil My Hair Clinic anbefale 20-40 grafts/cm2 ved den første operasjon. Den endelige anbefaling vil avhenge av alder, hårtap og hvor langt hårtapsprosessen er nådd, pasientens forventninger og mange andre faktorer. Hvis det ønskes kan man gjenta operasjonen for høyere tetthet.

Igjen, så er alder en viktig faktor: En 25 årig mann med høye viker og begynnende uttynning i månen vil kanskje bli rådet å vente med operasjon eller å lukke vikene delvis uten å transplantere til månen i det hele tatt. På en annen side, så vil vår kirurg kanskje anbefale 6000 hår for en 45-årig mann med samme hårtap og tilstrekkelig med donorhår. Se aldersproblematikken for mer informasjon.

Vi vil gjerne advare i mot “doctors-shopping” for å finne en lege, som er villig til å prøve å re-etablere teenage-håret med høy tetthet. Det kan se ganske greit ut som 22-årig, men hvis pasienten 5-10 år senere går tom for donorhår, så kan det bli et svært unaturlig resultat for resten av livet. Et tett hårfeste som 25-årig kan være fantastisk, men om man så er helt skallet bak hårfestet som 34-åring, da ser det svært unaturlig ut. En hårtransplantasjon med høy tetthet (i en eller flere operasjoner) er en luksus som ikke alle pasienter kan tillate seg, da det både er veldig dyrt, og enda viktigere, forbruker svært mange grafts. Og pasienter kan gå tom for både penger og donorhår.